Er wordt door zelfstandig ondernemers vaak gedacht dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering nagenoeg onbetaalbaar is. Het gevolg? Zo’n driekwart van alle ondernemers sluit helemaal geen AOV af. Hoog tijd dus om hen (en jou) op de hoogte te brengen van een aantal tips die je AOV-premie een stuk lager kunnen houden.

Eerst even wat informatie over de premie

De hoogte van je AOV-premie wordt door verschillende factoren bepaald. Denk daarbij aan je leeftijd, het beroep dat je uitoefent en de risico’s die verbonden zijn met het uitvoeren van je werkzaamheden. Maar wist je dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering volledig af kunt stemmen op jouw specifieke situatie? Elke keuze die je maakt, heeft gevolgen voor je premie. Dus hoe slimmer en beter je je keuzes maakt, hoe meer geld je kunt besparen op je maandelijks te betalen premie. De onderstaande tips kunnen je daarbij zeer zeker helpen.

Tip 1: Heb je al een AOV? Overstappen

De markt van de arbeidsongeschiktheidsverzekering ontwikkelt zich best snel. Heb je al een AOV polis en loopt deze wat langer? Dan is er een grote kans dat je voor dezelfde AOV bij een andere verzekeraar minder premie gaat betalen. Daarnaast is het altijd prettig om weer de aanvangskorting te krijgen, dat scheelt gemiddeld 25%. Maar overstappen, dat is toch teveel moeite? Nee hoor. Er zijn speciale overstapcampagnes die ervoor kunnen zorgen dat je binnen 5 werkdagen een nieuwe polis hebt bij een andere verzekeraar hebt (klik hier voor de overstapcampagne).

Tip 2: Nog geen AOV? Verzeker alleen datgene wat je nodig hebt

Voordat je een AOV afsluit, is het belangrijk om goed na te denken over welk geldbedrag je wilt verzekeren. Wat is het inkomen dat je denkt nodig te hebben als je ziek wordt? Is dat net zoveel als wat er nu maandelijks binnenkomt? Of is een bedrag waarmee je al je maandelijkse vaste lasten kunt betalen voor jou al voldoende?


Tip 3: Welk tarief kies je?

Je hebt bij een AOV de keuze uit twee tariefvormen: een vast tarief en een leeftijdsafhankelijk tarief. Bij een vast tarief betaal je gedurende de complete looptijd van de verzekering hetzelfde bedrag aan premie per jaar. Kies je voor een leeftijdsafhankelijk tarief dan begin je eerst met een lagere premie, die vervolgens jaarlijks wat zal stijgen. Zo houd je bijvoorbeeld de start van je bedrijf meer geld over om belangrijke investeringen te kunnen doen.

Tip 4: Denk na over verzekeren voor passende arbeid

Als je arbeidsongeschiktheid raakt, kun je vaak niet meer je eigen beroep uitoefenen. Maar dat wil dan niet zeggen dat je geen ander werk kunt doen. Bij een verzekering die uitgaat van passende arbeid, beoordeelt je verzekeraar wat voor werk nog wel door jou uitvoerbaar is. Misschien zelfs buiten je eigen bedrijf. Als je daar geen problemen mee hebt, dan kun je daar gemiddeld zo’n 10% mee besparen op je AOV-premie. Je moet hier echter wel heel bewust voor kiezen. Is het die 10% besparing waard?

Tip 5: Stel je overbruggingsperiode vast

Een eigenrisicoperiode is de tijd dat je al wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen geld ontvangt vanuit je verzekering. In een standaard geval is dat vaak de eerste maand nadat je ziek werd. Maar misschien heb je zelf al wel een (kleine) financiële buffer opgebouwd. Dan is het zeker slim om te berekenen welke periode je zelf zou kunnen overbruggen op het moment dat je ziek wordt. Je kunt daar dan je eigenrisicoperiode mee verlengen en je snapt het al: hoe langer je die eigenrisicoperiode maakt, hoe lager je premie gaat uitvallen.

Geld op je AOV besparen is leuk, maar zorg er wel voor dat je uiteindelijk een verzekering kiest die voldoende aan jou uitkeert op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt. Want je wilt natuurlijk niet in de financiële problemen terechtkomen. Laat je desgewenst goed adviseren zodat je samen met je adviseur kunt achterhalen wat in jouw geval de beste manier is.

Ook weten hoeveel jij kunt besparen op je Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem dan contact met ons op of bereken het hier online.


AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances.AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances.