Ben je zelfstandige en heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? De meeste ondernemers kijken hier na het afsluiten nauwelijks meer naar om. Toch is het nooit een slecht idee om periodiek je verzekeringen tegen het licht te houden. Zeker niet als het over je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) gaat. De AOV-markt was de laatste jaren een behoorlijk roerige markt. Met als gevolg dat verzekeraars flinke verlagingen in de premie en betere voorwaarden wisten door te voeren.

Daarmee richten verzekeraars en tussenpersonen zich dus op nieuwe klanten. En dus niet op jou als vaste klant. De kans is daardoor zeer groot dat je op dit moment een veel te hoge premie betaalt voor je AOV in vergelijking met ondernemers die nu een AOV afsluiten. Het is daarom goed om je AOV te vergelijken en te ontdekken hoeveel je kunt besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar. Dat kan je namelijk direct voordeel opleveren:

  1. De meeste verzekeraars geven je opnieuw een aanvangskorting als je besluit over te stappen. Ofwel een korting op je premie de eerste drie jaar.
  2. Je hebt vaak ook de mogelijkheid om voor een doorlopende korting te kiezen. Dat betekent dat je de aanvangskorting inlevert en hiervoor in de plaats een vaste jaarlijkse korting ontvangt.

Maar hoe stap je dan over?

Als je wilt overstappen, kan dat op twee manieren. Je kunt overstappen van alleen je tussenpersoon of overstappen van tussenpersoon én verzekeraar. In het eerste geval (alleen overstappen van tussenpersoon) kan het zijn dat je premie wijzigt. Tussenpersonen kunnen namelijk een provisie berekenen die kan oplopen tot wel 20% van je totale premie. Switch je dus naar een andere tussenpersoon dan kun je de provisie inruilen voor een vaste beheervergoeding per jaar. En doorgaans ligt deze veel lager dan de provisie.

Kies je voor de tweede optie (switchen van tussenpersoon én verzekeraar) dan kan je voordeel nog verder oplopen. Naast het voordeel van het vervallen van de provisie is het ook zo dat verzekeraars allemaal zelf hun product voorwaarden en premies vaststellen. Wat betekent dat er grote verschillen zichtbaar zijn onderling. En dat jouw premie bij de nieuwe verzekeraar dus een stuk lager kan gaan uitvallen.

Moet ik een nieuwe aanvraag indienen of medische keuring afleggen?

Op dit moment hebben wij een  AOV-overstap-campagne die ruimte biedt voor een alternatief. Binnen deze campagne kun je in ervoor aanmerking komen om je polis over te sluiten naar een andere verzekeraar zonder een hele nieuwe aanvraag in te dienen of het medisch traject af te leggen. Je hoeft hiervoor slechts een aantal vragen te beantwoorden en de nieuwe verzekeraar neemt jouw huidige polis (eventueel met clausules) over tegen de nieuwe premiestelling, inclusief starterskorting.

Blijven de voorwaarden van mijn huidige AOV gelijk?

Als je overstapt naar een nieuwe verzekeraar ontvang je een nieuwe polis waar ook weer nieuwe voorwaarden bij gelden. Inventariseer vooraf wat voor jou van belang is en waaraan een AOV voor jou in principe moet voldoen. Switch je enkel van tussenpersoon, dan blijven de polis en de bijbehorende voorwaarden uiteraard onveranderd.

Belangrijke aandachtspunten voor als je gaat overstappen

Voordat je kunt overstappen, is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Je moet dan denken aan:

  • Het moment van overstappen
  • Het vergelijken van de premie

Moment van overstappen

Zo is het allereerst belangrijk om te weten wat je contractvervaldatum is. Dat is de datum waarop je AOV-contract prolongeert en de eerstvolgende contractstermijn ingaat. Op het moment dat de eerste contractstermijn verlopen is, kun je de verzekering al dagelijks opzeggen. Uiteraard wel met inachtneming van een opzegtermijn van een maand. Een andere reden om direct over te stappen? Wanneer je te maken hebt met een premieverhoging. Want dan heb je het recht om het contract te beëindigen.

Premievergelijking

Een groot voordeel als je overstapt, is de besparing die ontstaat op de premie. In de meeste gevallen bespaar je namelijk op de hoogte van de premie van je AOV. Zelfs als je alleen maar switcht van tussenpersoon.

Ook weten hoeveel jij kunt besparen op je Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem dan contact met ons op of bereken het hier online.

———————————————————————————————————————————————————————–

AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances.