Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV ) verzekert je tegen inkomensverlies op het moment dat je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Als ondernemer val je niet onder de geldende werkgeversverzekeringen. Dat houdt in dat je niks krijgt doorbetaald mocht je ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Door te kiezen voor een AOV zorg je dat je toch inkomen hebt als je even niet meer in staat bent om te ondernemen.

Wie heeft baat bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een AOV is in de basis bedoeld voor zelfstandige ondernemers en DGA’s. Eigenlijk zou elke ondernemer die van het inkomen dat hij als zelfstandige verdient afhankelijk is, moeten kijken wat de consequenties zijn als hij of zij ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Het kan best zo zijn dat je een wat kortere ziekteperiode financieel nog wel kunt opvangen met spaargeld of een ander inkomen binnen je huishouden. Maar bij langdurige arbeidsongeschiktheid lukt dat misschien helemaal niet meer. Door gebruik te maken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering blijft je inkomen op het door jou gewenste niveau.

Is een AOV verplicht?

Nee, een AOV is voor ondernemers niet verplicht om af te sluiten. Maar het is natuurlijk wel erg verstandig om te doen. We kunnen allemaal ziek worden of geblesseerd raken waardoor we een tijdje niet meer kunnen werken. Soms is arbeidsongeschiktheid zo erg dat je zelfs helemaal nooit meer kunt werken.

Een AOV voor zzp’ers

Er zijn nog best veel zzp’ers die niet of niet genoeg verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Ik word toch niet ziek, denken zij dan. Of ze sluiten geen verzekering af omdat ze het idee hebben dat de kosten te hoog zijn. Toch is dat niet slim om te doen. Het is juist goed om vooraf al na te gaan wat er staat te gebeuren als je ziek wordt. Misschien is een alternatief voor een AOV (doorlinken naar tweede artikel hieronder) dan wel de juiste weg voor jou.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat je per maand moet betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is vaak best een hoog bedrag. De precieze hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Je beroep. Is de kans op stressklachten of fysieke klachten bij je groot?
  • Je leeftijd. Als je ouder dan een bepaalde leeftijd bent, kun je vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer afsluiten. Of alleen als je een zeer hoge premie betaalt.
  • De lengte van de eigenrisicoperiode. Hoe lang kan je zelf je inkomstenverlies opvangen als je ziek wordt? Door te kiezen voor een langere wachttijd wordt de premie lager.
  • De dekking. Hoe uitgebreider de door jou gekozen dekking is, hoe meer het premiebedrag zal zijn.

Fiscale mogelijkheden bij een AOV

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker je jouw persoonlijke inkomsten. De premie is als zakelijke kostenpost alleen niet aftrekbaar. Maar gelukkig kan je dat wel in je aangifte inkomstenbelasting doen. Als de AOV een periodieke uitkering geeft, dan kun je de AOV-premie in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Ontvang je periodieke uitkeringen uit je AOV? Dan moet je daar inkomstenbelasting over betalen. Keert de Verzekeraar eenmalig uit , dan is de premie die je maandelijks betaalt niet aftrekbaar. Maar dat houdt ook in dat de uitkering die je uiteindelijk krijgt dan ook onbelast is voor de inkomstenbelasting.

Ook weten hoeveel jij kunt besparen op je Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem dan contact met ons op of bereken het hier online.


AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances. AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances.