Een zelfstandig ondernemer kan niet terugvallen op werknemersverzekeringen. Wie door ziekte niet kan werken heeft geen inkomen. En voor wie geen eigen reserves heeft rest dan alleen nog de bijstand.

Is een AOV nodig?

Of het voor jou verstandig of noodzakelijk is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV ) af te sluiten hangt af van je situatie. Heb je voldoende spaargeld om zelf een langere periode van ziekte te overbruggen? Hoe belangrijk is een stabiel inkomen voor jou? Heb je bijvoorbeeld een gezin te onderhouden?

Wat kost een AOV?

Reken erop dat het je zo’n twee of drie declarabele uren per maand kost om je inkomen op langere termijn veilig te stellen. Hoeveel je precies kwijt bent aan verzekeringspremie, hangt af van een aantal keuzes.

  • Welk deel van je inkomen wil je verzekeren? Maximaal 80% tot 90% is verzekerbaar, maar je kunt ook voor een lager percentage kiezen.
  • Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid wil je verzekerd zijn? Let op: dit percentage gaat niet over je medische toestand, maar over je resterende verdiencapaciteit.
  • Welk criterium voor arbeidsongeschiktheid kies je? Als je kiest voor het criterium ‘passende arbeid’ is de kans dat je een uitkering zult ontvangen klein. Kies je voor beroepsarbeidsongeschiktheid dan is de kans op een uitkering groter, maar de premie is navenant hoger.
  • Wil je bij arbeidsongeschiktheid direct een uitkering ontvangen, of kun je de eerste jaren uitzingen met spaargeld? Hoe lang wil je de uitkering blijven ontvangen?
  • Wil je je alleen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid door een ongeval of ook tegen andere oorzaken?

Tot slot nog een tip. Maak vooral gebruik van een bemiddelaar. Deze kan je onder andere;

  • Begeleiden bij het afsluiten,
  • Voor je onderhandelen tijdens de (medische) acceptatie,
  • AOV up-to-date houden,
  • Collectief voordeel inregelen en
  • De juiste ondersteuning bieden bij arbeidsongeschiktheid.


Ook weten hoeveel jij kunt besparen op je Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem dan contact met ons op of bereken het hier online.


AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances. AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances.