Het blijft vreemd om te zien dat veel ondernemers niet eens de moeite nemen om zich te verdiepen in een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Velen zeggen dat ze geen AOV afsluiten omdat ze die veel te duur vinden. Maar tegelijkertijd huren ze wel een duur kantoorpand of sluiten ze een dure allriskverzekering op hun nieuwe auto af. Nu heb je als ondernemer natuurlijk ook gewoon vervoer en kantoorruimte nodig, maar dat wil nog niet zeggen dat je de AOV dan maar links moet laten liggen.  Bovendien: je vindt het voortbestaan van je bedrijf toch ook belangrijk?

Als je slim bent, kan je gelukkig best wat geld besparen op je AOV-premie. Enkele besparingstips delen we op deze pagina graag met je.

De kosten bij een AOV voor ondernemers

De premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering lopen nogal uiteen. De een betaalt 150 euro per maand, de ander tot wel 800 euro per maand. En ja, dat is inderdaad een hoop geld. De allereerste vraag is dan ook waarom een AOV-verzekering zo duur is? Dat komt omdat je met een AOV inkomen ontvangt als je dat geld zelf door ziekte niet meer kunt verdienen. Stel nu eens dat je een bedrag van 25.000 euro verzekert tot je 67e en je wordt op je 40e blijvend arbeidsongeschikt. Dan krijg je 27 jaar lang elk jaar een totale uitkering van 25.000! Als je het zo bekijkt, valt de premie van een paar honderd euro per maand eigenlijk best wel weer mee.

Iedereen is anders

Houd er rekening mee dat de premie voor iedereen anders is. Je leeftijd, het beroep dat je uitoefent en het risico dat je tijdens het werk loopt spelen een rol. Daarnaast hebben ook de keuzes die je zelf maakt invloed op de prijs. Wat kun je daarom zelf doen om op een slimme manier te besparen op je  premie?

Tip #1 om te besparen op je AOV: verzeker alleen wat je nodig hebt

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over wat je wel en niet wilt verzekeren. Wil je als je ziek bent hetzelfde inkomen ontvangen als nu of kan dat ook wat minder zijn? Wil je voldoende geld hebben om rond te kunnen komen? Als je zelf zorgt voor een buffer of als je samenleeft met een partner met een stabiel inkomen, hoef je misschien een lager bedrag te verzekeren. Zo bespaar je direct op je premie.

Tip #2 om te besparen op je AOV: bereken je financiële plaatje nauwkeurig

Bedenk vooraf ook goed welke periode je zelf kunt overbruggen als je ziek wordt. Door te kiezen voor een eigenrisicoperiode van zes maanden in plaats van één maand, wordt je premie zo’n acht procent voordeliger. En vergeet ook niet om (ver) vooruit te kijken. Want hoe hoog zijn je vaste lasten nog na je zestigste? Als je kiest voor een eindleeftijd van zestig in plaats van 67 jaar, bespaar je zo’n negentien procent op je premie.

Tip #3 is een bonus: je AOV-premie is namelijk fiscaal aftrekbaar

De Belastingdienst betaalt mee aan de AOV-premie, want de premie is fiscaal aftrekbaar. Let op: over een eventuele uitkering betaal je natuurlijk weer wél belasting.

Verzekeraars krijgen elk jaar maar liefst tienduizenden claims voor de kiezen. En bij zo’n vijf tot tien procent gaat het om blijvende arbeidsongeschiktheid. Gelukkig zijn de meeste ondernemers maar maximaal een half jaar tot een jaar uit de running. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw risico’s als het aankomt op arbeidsongeschiktheid? Neem dan contact met ons op om jouw situatie te bespreken.

—————————————————————————————————

AOVonlineafsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. AOVonlinevergelijken.nl is het arbeidsongeschiktheidsverzekeringslabel van New Wave Assurances.